Juist voor de deadline nog wat tekst over de afgelopen weken. Strijd om titel en laatste periode lijkt klassiekere te worden tussen Scheer, Schuur en Schoffel. Outsider met periode is Manuel. Zijn naam past slecht in het rijtje. Zelf heb ik een aanvraag lopen om mijn naam te wijzigen in Schemius.
Het beeld verandert weinig. Schoffel komt elke avond aan het eind van de ronde naar buiten met de tekst dat hij volkomen verloren stond, prachtig speelde en dus toch won. Het moet gezegd, een torenoffer tegen Helmers, die even eerder nog gewonnen stond, was van een verpletterende schoonheid. Schuur pakte de laatste donderdag een vol punt na een wat minder geslaagde combinatie van hij die ooit Schemius zal heten in het vroege middenspel. Als Schuur het doet ziet schaken er vrij eenvoudig uit.
Leuk potje van afgelopen donderdag was ook de cup-ontmoeting Scheer-Cromsigt, die naar het schijnt zijn naam wil veranderen in Schromsigt. Al vrij snel in de pot ging de Koning van Paul op verkenningstocht uit en stond op d3 geloof ik. Onduidelijk was wat die koning daar ging doen, maar Scheer het allemaal goed gezien en won. Zo gaat hij nog op voor alle prijzen van het seizoen. Het zou zo maar eens kunnen dat hij in de derde hond is in de strijd om de laatste periode tussen Schuur en Schoffel. Kans is dat de toch shaky seizoensstart van de voorzitter eindigt met 3 periodeoverwinningen! Daarvoor moeten de heren bovenaan dan nog wel wat puntjes morsen.
Dekker Pijlman was een topontmoeting in de Procup, die niet geheel verrassend door beiden winnend werd afgesloten met een halfje. Daarmee verstevigt Pijlman zijn toppositie in dat klassement verder. De commissie Procup is inmiddels hard op zoek naar een winkel die halve bekers levert, maar voorlopig ziet het er naar uit dat we zelf de slijptol moeten gaan hanteren.
Een week eerder gebeurde er ook allerlei interessants op de borden bovenaan. Een potje voor de liefhebbers was dat tussen P. Scheer en C. Vos. Het mooie aan Vos vind ik altijd dat, als hij eraf gaat, dat ook vreselijk hard gebeurt. Zo ook deze keer. Tripletje van zware stukken op de h-lijn, inslaan op h7, over en uit. Schuur, speelde een potje tegen Pijlman, en stond met zwart toch wel moeilijk. Na wat onnauwkeurigheden van de remisekoning kon Schuur afwikkelen naar een eindspelletje. Toen voelde je het al een beetje aankomen. Zijn stelling veranderde van iets slechter, naar gelijk, naar gewonnen. Als ik de witte poppetjes had gehad, had zoch toch een licht gevoel van onrecht van mij meester gemaakt, maar het moet gezegd, de techniek van de zwarten was weer Schuriaans fluweel. Volkomen ongehaast, stukje terug- en omspelen, naar een stelling die nog iets gladder gewonnen was dan een paar zetten daarvoor. Het blijft een mooi fenomeen om naar te kijken.
Nieuwenbroek, die het remiseschuiven verleerd lijkt, werd door Schoffel geschopt in zijn raketgang naar de top. Het leek een beetje of het ontwikkelingsplan van variant A werd toegepast op variant B en daar wist onze Frans wel raad mee. Er zijn weinig momenten geweest dat de witte stelling aantrekkelijk leek, behalve voor liefhebbers van milde vormen van zelfkastijding.
Inmiddels was ik zelf die donderdag al lang klaar. Van de duizenden klassiekers Meuwissen-Winsemius moet dit de meest overtuigende zijn geweest. De opening werd door beiden vlot afgeraffeld, om maar duidelijk te maken dat iedereen nog ruim in zijn voorbereiding zat. Op zet 12 ging Meuwissen in de denkstand in een stelling die ik de voorgaande week thuis toch zeker 80 uur had bestudeerd. Dan heb je de openingsvoorbereiding duidelijk gewonnen. De volgende zet was door mij thuis duidelijk fout bevonden. Ik overwoog nog even om een kwartiertje na te denken, om zo te doen alsof ik het dubbele stukoffer ter plekke bedacht, maar het is ook wel lekker om iemand er in 3 minuten af te rossen. Het zijn van die overwegingen die tijd kosten. Voor de partij eenmaal begonnen was, was hij alweer voorbij, zodat ik tijd had een rond te snuffelen in de andere delen van de zaal. Dat kan ook tot wat verbreding van het weekpraatje leiden. Vrij snel bleef ik hangen bij de pot tussen Steef van de Berg en Marjolein Aarten. Het leek me dat Marjolein in het middenspel een voordeel had, maar zeker weet ik het niet. In ieder geval even later een eindspel op het bord waarvan pas met hulp van computers duidelijk werd hoe het echt stond.
Dit was de uitgangspositie in het eindspel. De werkelijke zette hierna weet ik niet. Het is de grote vraag of zwart in staat is de pion aan de overkant te krijgen zonder dat de witte loper die eraf rost. Op het eerste gezicht lijkt dat goed mogelijk door met het paard naar c2 te gaan, zodat het promotieveld is afgeschermd. Ik was dan ook optimistisch over de zwarte winstkansen en de computer is het enorm met mij eens met een beoordeling van min 5 komma nogwat, maar zo eenvoudig blijkt het allemaal niet. Zelf dacht ik aan Kb4 om na Kxg4 op te volgen met Pe3+ en daarna Pc2, waarna toch lijkt of de pion door kan. Het probleem is dat de loper zeer eenvoudig naar g8 kan, om via a2 alsnog de pion tegen te houden. Je doet daar niet zo veel aan. De machine heeft een sterke voorkeur voor Kd4.
Etcetera, etcetera. Dit is het soort stelling dat ook in de echte partij op het bord kwam. In de partij was de variant nog iets gunstiger voor zwart omdat de koning en het paard dichter bij de promotiepion stonden. Het mag allemaal echter niet baten. De computer blijft -6 komma nogwat geven. Als je bent aangesloten op internet geeft de tablebase direct na Kg4x aan dat het remise is. Uiteindelijk kwamen Steef en Marjolein met een remise op een correcte uitslag.
Zo waren het weer leerzame weken, waarin verder nog wat gebeurtenissen te vermelden zijn:
- Het eerste is succesvol tegen Oud Zuilen en is daarmee toch een mooi seizoen aan het maken. WE staan nu tweede en dat is keurig.
- Het derde is onsuccesvol tegen Almere en zakt na één frissen seizoenstart steeds verder weg in poule 1A. ZE staan nu
- Het 4de was geloof ik thuis niet echt succesvol. Laatste standen zijn niet bijgewerkt, maar het lijkt als of ze voorlaatste staan voor ene club die Vrij heet en tot nu toe geheel in overeenstemming met hun naam nog niets hebben gespeeld.
- Het 6de heeft ook gespeeld.
- Het live bord wordt niet door iedereen goed begrepen. HET IS NIET DE BEDOELING OM LIVE HARDOP BIJ HET SCHERM COMMENTAAR TE GEVEN OP DE WEDSTRIJD DIE 1 METER VERDEROP PLAATSVINDT. Overigens was het commentaar dat wij hebben gehoord, „Ta2”, „Te4”, om maar eens wat te noemen, tamelijk stompzinnig. HET IS IN HET ALGEMEEN AAN TE BEVELEN TERUGHOUDEND OM TE GAAN MET STOMPZINNIG COMMENTAAR.
- Eerste ronde van de tweede ronde van de rapid is inmiddels bijna achter de rug. Schoffel schoffel kromligt er zo te zien reglementair af. De rest volgt volgende week.